MOLERSKI RADOVI

Usluga - molerski radovi

gletovanje

Nastojimo da budemo pouzdan servis pružajući izuzetan kvalitet i raznovrsnost usluga kako bi zadovoljili potrebe naših klijenata. Jedna od naših usluga je uređenje unutrašnjeg prostora, korišćenjem boja i raznolikih dekorativnih materijala primenom različitih tehnika, u kombinaciji sa gipsom i različitim izvorima svetlosti. Korišćenje kvalitetnih i inovativnih materijala prati i nova tehnologija ugradnje po najvišim standardima.

Uspešno rešavamo sve Vaše zahteve. Posebno Vam nudimo usluge brzog i kvalitetnog izvođenja molerskih radova u specifičnim uslovima (velike kvadrature poslovnih prostora, restorana, banaka, zdravstvenih centara i sličnih objekata sa specifičnim zahtevima i kratkim rokovima izvođenja radova).

Molerski radovi
Farbarski radovi
Dekorativni radovi – dekoracija zidova
Lepljenje tapeta

Za usluge izvođenja molersko-farbarskih radova ne morate tražiti dalje. Vi ste na pravom mestu. Naš cilj je da Vi budete zadovoljni. Naš rad se zasniva na profesionalnom pristupu poslu. U mogućnosti smo da Vam ponudimo profesionalne usluge pripreme prostora u kojem se izvode radovi i površina na kojima se izvode radovi. Pod uslugom podrazumevamo: pripremne radove, gletovanje, bojenje-krečenje, ugradnju dekorativnih materijala, postavljanje tapeta, farbanje drvenarije i bravarije...

Priprema:

Premeštanje, pokrivanje i zaštita podova i nameštaja
Saniranje problematičnih površina: fleka nastalih izlivanjem vode, fleka od nikotina, dima, buđi i slično
Uklanjanje nedostataka i nesavršenosti zidnih i plafonskih površina
Šlicovanje i obrada pukotina
Guljenje starih slojeva sa površina

Krečenje

Gletovanje:

Gletovanje i mašinsko šmirglanje
Gletovanje i mašinsko šmirglanje pod reflektorima
Gletovanje pod reflektorima i mašinsko šmirglanje pod reflektorima

Bojenje - krečenje:

Bojenje poludisperzionim bojama
Bojenje disperzionim bojama
Bojenje akrilnim bojama
Bojenje lateks bojama

Ostali radovi:

Lepljenje tapeta
Ugradnja velikog broja dekorativnih materijala (dekoracija zidova)
Farbanje drvenarije i bravarije (farbarski radovi)
i slično …

U okviru naše ponude nakon izlaska na lokaciju, dostavićemo Vam detaljnu besplatnu procenu molersko-farbarskih radova, tačan termin početka i završetka radova. Kada izvodimo molersko-farbarske radove imamo veoma sistematičan pristup koji se sastoji iz više koraka. Ovakav pristup je naš način da osiguramo odlične rezultate i zadovoljne klijente.

Postupak izvođenja molerskih radova

Pri izvođenju molerskih radova imamo veoma sistematičan pristup svakom projektu koji se sastoji iz više koraka. Ovakav pristup je naš način da osiguramo odlične rezultate i zadovoljne klijente. U nastavku teksta koji sledi, opisan je opšti postupak izvođenja radova. Vaša situacija može se razlikovati u odnosu na Vaše potrebe.

Zaštita prostora u kojem se izvode radovi
Priprema površina za rad
Gletovanje
Bojenje-krečenje
Kontrola kvaliteta
Čišćenje prostora

Zaštita prostora

Pre svega, osnovno i veoma važno je da pre nego što počnemo sa izvođenjem radova zaštitimo i pripremimo prostor u kome će se izvoditi molerski radovi. Ukoliko okolnosti dozvoljavaju nameštaj se iznosi iz prostorije, u suprotnom se pomeraju tamo gde najmanje smetaju, obično na sredinu prostorije. Zatim pristupamo zaštiti podnih površina koje prekrivamo PVC folijom debljine do 15 mq koja se oblepljuje papirnom krep trakom. Nakon zaštite podnih površina, u slučaju da je nameštaj ostao u prostoriji pristupa se njegovoj zaštiti tankom PVC folijom koja se oblepljuje papirnom krep trakom. Kada ovako zaštitimo prostor on je spreman za sledeću fazu, a to je priprema zidnih i plafonskih površina.

Priprema zidova i plafona

Pošto smo uzeli primer da izvodimo kompletno uređenje zidova i plafona (molerski radovi) sledeći postupak je guljenje starih naslaga boje i gleta. Zatim sledi šlicovanje i bandažiranje pukotina, ispunjavanje većih rupa i pukotina materijalom na bazi gipsa. Ovaj postupak se ponavlja najmanje još jedanput. Kada se nanešeni materijal osuši, blago se prešpakla, a zatim pristupamo grundiranju površina. Grundiranje (stavljanje podloge) se radi da bi se glet masa što bolje vezala za površinu, a samim tim produžava mu se i vek trajanja. Sada smo spremni za sledeću fazu, gletovanje površina. Gletovanje zidnih i plafonskih površina.

Pod gletovanjem se podrazumeva ravnanje zidova i plafona, ručno ili mašinski glet masom. Dobro pripremljene i izgletovane površine mogu se bojiti više puta, što naravno zavisi i od izbora boje. Manje objekte i prostore u kojima se nalaze stvari gletujemo ručno, dok veće objekte koji su prazni izvodimo mašinski ili ručno u zavisnosti od potrebe i mogućnosti. Za gletovanje koristimo praškaste glet mase ili već zamešane glet mase renomiranih proizvođača koje su odmah spremne za upotrebu. U zavisnosti od završnog materijala koji će se upotrebiti na izgletovanu površinu, nanosimo od jedne do tri ruke gletovanja. Jedan nanos glet mase se radi kada se lepe tapete, dva nanosa kada je reč o klasičnom bojenju zidova (poludisperzija, disperzija..) i tri nanosa glet mase kada se koriste tankoslojne akrilne boje i dekorativni materijali koji zahtevaju približno idealnu površinu . Nakon što se glet masa dobro osuši, pristupamo šmirglanju izgletovanih površina koje takođe zavisi od izbora materijala koji se nanosi. Što je završni materijal kvalitetniji i zahtevniji tako se i šmirglanje izvodi bolje i finije. Šmirglanje u većini slučajeva izvodimo mašinski, jer se može izvoditi u skoro svim objektima i procenat prašine je minimalan jer skoro svu prašinu usisivač prikuplja automatski.

Bojenje-krečenje unutrašnjih površina

U zavisnosti od izabrane boje za krečenje, javlja se i razlika u ceni prilikom izvođenja molerskih radova. Nama je važno da Vi kao korisnik znate šta možete da očekuje od izabrane boje, jer na taj način možete da se odlučite koju boju da izaberete za određeni prostor.

Prvi korak u bojenju Vašeg prostora je dogovor sa nama koji kvalitet boje i nijanse boja želite da koristite. Mnogi klijenti misle da je kod ove odluke najbitnije koja im se nijansa boje dopada, ali to je prilično daleko od istine. Bojenje-krečenje zidova i plafona je relativno mala investicija, kojom možete da postignete zaista mnogo. Funkcija i orijentacija prostorije je presudna za odabir boje. Za početak se fokusirajte na efekat koji želite da postignete. Boje utiču na to kako ćemo se osećati u određenoj prostoriji, kao i na to koliko će prostor biti svetao. Bojom postižemo kontraste, naglašavamo prostornost i dajemo mu novu dimenziju.

Proizvođači boja često svrstavaju boje za unutrašnje površine prema mehaničkim karakteristikama i izgledu filma boje u sledeće grupe :

Neperive boje za unutrašnje površine (najjeftinije).
Perive boje za unutrašnje površine (naša preporuka).
Izolacione boje za unutrašnje površine (po potrebi).

Karakteristike neperivih zidnih boja

Ove boje što se tiče sastava, sadrže vrlo malu količinu veziva, pa nisu otporne na čišćenje mrlja vodom i deterdžentima. Film boje je otporan samo na suvo brisanje. Pošto veziva ima vrlo malo, film boje ostaje otvoren (protok vodene pare kroz film je brz) pa se na takvim površinama ne skuplja vodena para. Otvoren film boje takođe znači da se na njega često hvata prljavština koja prodire i do podloge, a pored toga njegova mehanička čvrstina je mala, pa se film boje brze oštećuje. Rezultat svega toga je da površine obojene ovakvim premazima treba češće obnavljati. Ponekad se ovim bojama dodaju biocidna sredstva koja sprečavaju i usporavaju pojavu plesni i drugih mikroorganizama na zidovima, što se češće događa na ne izolovanim zidnim površinama u kuhinjama i kupatilima. Sto se tiče nijansi, pakovanja ove boje su obično bele boje. Sastav boje ne omogućava pripremu intenzivnih nijansi, a do svetlijih dolazimo korišćenjem tonera (dodatak najviše 3-5 %). Preporuka je da ovu vrstu boje koristite za manje opterećene zidne površine kao što su plafoni, spavaće sobe i slično. Ove boje se u velikoj meri upotrebljavaju u većini stambenih prostorija prvenstveno zbog povoljne cene i želje korisnika da zidovi što više budu paropropusni.

Primer ne perivih boja

Poludisperziona boja Poludisperzija je debeloslojna boja za krečenje unutrašnjih površina. Odlikuje se visokom pokrivnošću, paropropustljivošću, otpornošću na suvo brisanje. Pogodna je za bojenje svih vrsta suvih podloga: fino malterisanih vertikalnih i plafonskih površina, vlaknasto cementnih površina i kartonskih gips ploča. Poludisperzija se nanosi u dva sloja i može se nijansirati tonerima, ali isključivo u svetlijim tonovima. Nanošenje se vrši četkom, valjkom ili mašinom za špricanje. U praksi se pokazalo da je bojenje površina poludisperzionim bojama moguće između 4-6 puta (8-12 nanosa) nakon čega se prebojene površine moraju ponoviti guliti i ceo proces ponoviti. Sušenje između slojeva od 4-6 sati.

Karakteristike perivih zidnih boja

Za perive zidne boje je karakterističan mnogo veći sadržaj veziva. Film boje je otporan na pranje vodom i deterdžentima, zato nije potrebno često obnavljanje premaza (bojenje). Film je mnogo čvršći i otporan je na mehanička oštećenja i prijanjanje. Izgled filma zavisi od vrste boje, obično je vrlo gladak, a sjaj varira od mat, preko polumata sve do visokog sjaja. Neki vrhunski perivi premazi imaju veći dekorativni efekat koji je rezultat specijalnog sastava ili nanošenja raznim alatom. Perive boje odlikuje takođe veća izdašnost, jer se po kvadratnom metru prilikom bojenja troši bar jedna trećina manje nego kod pomenutih ne perivih boja. Karakteristično je takođe i dobro razlivanje boje koje naročito dolazi do izražaja na vrlo glatkim, gletovanim i išmirglanim podlogama, tako da struktura valjka ili četke uopšte nije vidljiva. Zahvaljujući svim navedenim karakteristikama, ove boje su pogodne za zidne površine izložene većim mehaničkim opterećenjima, tj. za prostorije u kojima se kreće, odnosno zadržava mnogo ljudi. Pod tim se podrazumevaju čekaonice, stepenista, hodnici, kancelarije, dnevne sobe, dečije sobe itd... Preporuka iz prakse je da se zidovi obojeni perivim bojama brišu vlažnom krpom ili sunđerom, kružnim pokretima čiji je radijus nešto širi od same fleke koju želimo da operemo. Nije preporučljivo da jako i pravolinijski trljate mrlju. Ako je mrlja baš uporna, možete da koristite blaga sredstva za čišćenje iz domaćinstva, ali bez abrazivnih sastojaka.

Primeri perivih boja

Disperziona bojaDisperziona boja je debeloslojna boja za unutrašnje površine sa odličnom pokrivnom moći. Lako se meša i nanosi, tonira se u mix sistemu, a ton se bira pomoću ton karte. Otporna je na brisanje mokrom krpom. Parodifuzna je sa otvorenim porama. Nanosi se na čvrste podloge: glet, gips, malter, papirne tapete, gipskarton ploče. Nanošenje se vrši četkom, valjkom ili mašinom za špricanje. Sušenje između slojeva od 2 - 6 sati.

Akrilna bojaAkrilne boje su tankoslojne boje širokih mogućnosti. Boje su vodorazredive, paropropusne i ujedno se lepo razmazuju i brzo suše. Dobro prijanjaju na sve podloge. Nakon sušenja postaju vodootporne, veoma elastične i otporne na svetlo i ostale atmosferske i mehaničke uticaje. Glavne odlike su im tanki nanosi filma boje, otpornost na mokro brisanje i mogućnost dobijanja jakih tonova, koje je nemoguće dobiti toniranjem disperzija. Sušenje između slojeva od 2 - 4 sata.

Kontrola kvaliteta izvedenih radova

Nakon završenih finalnih radova (bojenje-krečenje) koji su detaljno iskontrolisani sa naše strane, pre sklanjanja zaštite iz prostora (po potrebi) zajedno sa našim klijentima obilazimo lokaciju.

Čišćenje prostorija nakon izvedenih radova

Po završetku radova, ukoliko se u objektu nalazio nameštaj, vratićemo ga na svoju poziciju. Kompletan alat i materijal će biti uklonjeni iz objekta, a površine grubo očišćene. Posle naših radova potrebno je uraditi osnovno čišćenje.