MONTAŽNE KUĆE

Tehnologija izrade

Katalog tipskih montaznih kuća

Katalog tipskih montaznih kuća

Savremena tehnologija omogućava fleksibilnu proizvodnju montažnih elemenata i krovnih konstrukcija (LKV i lamelirani nosači) za izvođenje višenamenskih objekata po sistemu inženjeringa ili "roh-bau" (gruba gradnja) kao što su:
- stambeni objekti - prizemni, spratni, dupleks, dužni, objekti kolektivnog stanovanja (višestambeni)
- poslovni objekti
- industrijski objekti
- školski, zdravstveni, poljoprivredni, sportski, kao i svi drugi objekti po zahtevu kupca.

Zašto se odlučiti za montažne kuće?

1.) Kuća po Vašoj meri. Veliki izbor gotovih kuća i mogućnost da napravimo kuću po Vašoj želji pruža Vam fantastičnu mogućnost da imate kuću kakvu ste oduvek želeli. Projekt se lako može prilagoditi svim urbanističkim zahtevima.

2.) Ekološki čisti materijali. U naše montažne kuće ugrađujemo samo ekološki čiste materijale koji doprinose stvaranju ugodne klime, a Vaš život čine zdravijim.

3.) Ušteda energije. Dobra toplotnaa izolacija spoljnih i unutrašnjih zidova kuće smanji će Vam troškove grejanja za 30-50% po sezoni, što potvrđuju i naši atesti faktora topltne provodljivosti za zidove.

4.) Kratak period izgradnje. Svi montažni elementi se izrađuju u našem pogonu, tako da se vreme izgradnje kuće praktično svodi na vreme montaže gotovih elemenata. Kuća je gotova za 30 dana. Nije potrebno čekati danima da se osuše zidovi, ploča, itd. Samim tim je vreme useljenja značajno skraćeno.

5.) Lagana konstrukcija. Montažne kuće su lakše od klasičnih kuća od cigala i blokova, pa omogućavaju postavljanje i na slabo nosećim površinama. S druge strane, dobro projektirana konstrukcija naših kuća je otpornija na potrese od klasičnih kuća.

6.) Bolja iskorištenost prostora. Zidovi kod montažnih kuća su tanji od klasičnih, čime se povećava iskorištenost prostora koji zauzima kuća za 5-10%.

7.) Unapred poznata cena. Cena svake kuće je određena i fiksna, tako da toekom gradnje kupac kuće unapred zna koje će imati troškove. Cene naših kuća su sigurno najniže u regionu.

Niskoenergetske montažne kuće

Poslednjih nekoliko godina svedočimo stalnom porastu cena energenata. Zato se postavlja pitanje kako povećati energetsku vrednost objekata. Tako se počeo primjenjivati niskoenergetski standard u gradnji montažnih stambenih objekata.

Spoljni zid takve kuće je debljine od 25-35 cm, od čega najveći deo čine upravo izolacija i to preko 20 cm. Takav zid ima koeficijent prolaza toplote manji od 0.15 kWh/m2, što je izrazito povoljno. Šta to zapravo znači? Vrlo dobra izolacija koja se postavlja u spomenute kuće u kombinaciji sa termoizolacijskim staklima i kvalitetnom stolarijom na svim otvorima, omogućava uštedu energije potrebnu za zagrejavanje stambenog prostora od 50-70% po sezoni. Takve kuće troše otprilike 2,7 l lož ulja po metru kvadratnom godišnje, i popularno su nazvane „trolitarske“ kuće. Ukoliko uzmemo prosečnu stambenu površinu od 150 m2, dolazimo do proračuna da takav objekt troši otprilike 450 litara lož ulja, koje trenutno ima cijenu od oko 1€ za litar. Znači da za zagrejavanje takvog prostora trebamo 450€ godišnje. Ušteda je jasno vidljiva.

Istraživanja su pokazala da zidana kuća klasičnom gradnjom iste kvadrature, godišnje za zagrejavanje troši oko 11,6 litara lož ulja po metru kvadratnom, što u konačnom računu iznosi 1160€. Računica je jasna, razlika u ceni grejanja je oko 700€. Niskoenergetska kuća troši 4 puta manje energije za grejanje, dok je ušteda električne energije u letnim mesecima značajne zbog toga što toplota teže prolazi kroz zid montažne kuće. Znači štedimo i na hlađenju prostora.

Iako su početna ulaganja u niskoenergetski standard gradnje u prosjeku od 5-10% investiranog novca, ta vrednost se vrlo brzo amortizira, pa je dugoročno vrlo isplativo. Treba spomenuti da su i troškovi ugradnje centralnog grejanja isto tako manji zbog smanjene potrebe za ogrevnim telima.

Energetska efikasnost i ekološka prihvatljivost svakako je jedna od prednosti montažne kuće oko koje nema spora. Naravno, niskoenergetski standard moguće je postići i kod klasične gradnje, ali tada to znači dodatnih desetak centimetara toplotne izolacije. Time se debljina standardnog spoljnog zida povećava na preko 40 cm, što utiče na smanjenje neto korisne površine objekta. Konkretno, niskoenergetska montažna kuća ima oko 10% veću neto korisnu površinu od zidane kuće istih karakteristika. To znači da kod bruto površine od 100 m2 (bruto površina je ona koju plaćate), odabirom montažne kuće dobivate celu jednu sobu više nego kod gradnje klasične zidane kuće istih karakteristika. Takođe, montažna kuća je osetno lakša od klasične, pa je temelj jednostavni i jeftini.

Takođe su moguća promena proekta kako bi se postigle karakteristike niskoenergetske ili pasivne kuće, a sve s ciljem uštede energije i dugoročne isplativosti početne investicije.
Zid nije osnovna pretpostavka, nije i jedini uslov da kuća bude niskoenergetska. Mora se posvetiti pažnju izoliranju potkrovlja (tavana), kvaliteti stolarije,(da staklene površine imaju termoizolacijska stkla) izolaciji podova.

Tehnički opis za niskoenergetske montažne kuće

Predstavljamo tehnički opis montažnih kuća koje su rađene za rusko tržište, a koje po tehničkim karakteristikama spadaju u opis niskoenergetskih objekata.

Spoljašnji zid:
Projekat montaznih kuća - Završni sloj fasade = 2mm
- Lepak = 3mm
- Mrežica za fasadu = 1mm
- Ekspandirani polistiren (stiropor) = 80mm
- Lepak = 3mm
- OSB ploča = 10mm
- Drveni ram = 100mm
- Mineralna vuna = 100mm
- PVC folija 95g/m2 = 0.20mm
- OSB ploča = 10mm
- Vodotporna gips-kartonska ploča = 9.50mm
Ukupna debljina zida = 218.70mm

Unutrašnji zid :

- Gips-karton ploča = 9.50mm
- OSB ploča = 10mm
- Drveni ram = 100mm
- Mineralna vuna = 80mm
- OSB ploča = 10mm
- Vlagootporna gips-kartonska ploča = 12.50mm
Ukupna debljina zida = 142mm

*** U zidovima su položena gibljiva creva za struju i razvodne kutije

Krovna konstrukcija sa plafonom: - letva 40x50 mm - kontra letva 40x50mm - parodifuzna brana 0,2 mm - oplata 22 mm - LKV nosači prema statičkom proračunu - Mineralna vuna 300 mm - PE folija - Drveni roštilj 60x35 mm - Farmacel ploča 12.5 mm - Gips kartonska ploča 10,0 mm

Stolarija - drvena J/S: - Ulazna vrata-puno drvo - Prozori i balkonska vrata sa staklom 4-16-4 (punjena argonom)- Kw 1.1 - aluminijske rolete (osim na prozorima 60/80; 60/60) - Komarnici

Montažna gradnja

Montažne kuće imaju mnogostruke prednosti pred klasičnim, od niskih troškova stanovanja, niske potrošnje energije, kratkog vremena gradnje, zdravog i prirodnog stanovanja, kvalitetnih i ekoloških materijala sa dugogodišnjom garancijom, pa sve do zaista prihvatljive cene.

Ankete na našem području su pokazale da se proizvođači montažnih kuća i graditelji klasične gradnje slažu u jednom, montažna gradnja će prestići klasičnu zbog svoje dostupnosti, kvaliteta, brzine i troškova gradnje.

Kupci se trebaju zapitati, da li grade kuću kako bi danas u njoj ugodno živeli ili kako bi ona za 150 godina imala istu vrednost!? Za ovakav tip gradnje uglavnom se odlučuju mlade porodice zbog želje za udobnim življenjem.

U stranim zemljam kao što su Švedska ( u kojoj je 80% kuća montažno), pa zapadna obala Severne Amerike, montažni su domovi svakodnevica. Što se tiče situacije u Srbiji, montažna gradnja zauzima neznatan udeo od tek 5%.

Možemo zaključiti da je ovaj oblik gradnje verojatna budućnost rešavanja stambenog pitanja mladih porodica.

Vreme gradnje zidane kuće obično se procenjuju na jednu do dve godine, ne često se rokovi otegnu u nedogled, što zbog uobičajenih problema s majstorima koji paralelno rade na po nekoliko gradilišta, što zbog nepovoljnih vremenskih uslova i drugih nepredviđenih situacija. Samo zidarski radovi mogu se obaviti i u šest meseci, ali se kuća iz fizikalnih i higijenskih razloga ne smatra useljivom barem godinu dana. Na našem tržištu je relativno malo firmi specijalizovanih za gradnju porodičnih kuća, jer se one uglavnom bave profitabilnijom stanogradnjom.

Finansijska isplativost montažnih kuća često je predmet raznih diskusija. Razlog tome su firme izvođači koje često promovišu montažnu gradnju kao jeftinu, pri čemu može doći do nesporazuma. Montažne kuće nisu jeftine, ali su svakako nešto povoljnije (10 do 20%) od klasičnih zidanih kuća jednako kvalitetnih karakteristika. Često se mogu čuti procene troškova zidanja klasične kuće na tristotinjak eura po metru kvadratnom, što je naprosto nerealno. Gradnja “na crno”, uz pomoć rodbine ili upotrebu najjeftinijih materijala ne može se kvalitetom i brzinom izrade uporediti sa standardima koje garantuju montažne kuće.

Montažne kuće (ili gotove kuće) su objekti izvedeni iz prefabriciranih elemenata tj. iz elemenata prethodno proizvedenih u kontroliranim fabričkim ili radioničkim uslovima. Gotovi elementi se prevoze i montiraju na predviđenom mestu, nakon čega sledi završna obrada prema želji krajnjeg korisnika. Najčešće spominjane prednosti montažnih kuća su brzina izrade, energetska efikasnost i cena. Za razliku od klasično građenih kuća (zidanje sitnim elementima), montažne kuće se izvode znatno brže, imaju garantovana konačna svojstva, kao i ugovorom regulisane rokove izrade kao i ukupne troškove.
Montažne kuće dostupne su kao tipski projekti (s već gotovom projektnom dokumentacijom i detaljnim proračunom troškova) ili kao visoko individualizovani projekti koji u potpunosti odgovaraju svim željama klijenta. Kuće se svojom geometrijom i fizikalnim svojstvima mogu posebno prilagoditi kontinentalnoj ili mediteranskoj klimi.

Za usporediti, izgradnja klasične zidane kuće traje oko 12 meseci, dok je vlaga u konstrukciji prisutna još mesecima iza tog roka. U slučaju kada podižete stambeni kredit ili se nalazi u podstanarstvu (često oboje), svakako nije svejedno useljavate li se u svoju novu kuću za svega nekoliko dana ili tek iduće godine.

Faze realizacije izgradnje objekta od prvog kontakta s kupcem pa do samog useljenja najčešće su:
- Usaglašavanje s kupcem oko svih bitnih detalja vezanih za kuću, tj. izbor idejnog rešenja, a koje može dostaviti sam kupac ili može biti naš predlog u skladu sa željama kupca (površina, broj i raspored prostorija, broj spratova, broj, veličina i izgled balkona, garaža itd.)
- Utvrđivanje obima ponude (kupac može tražiti korekcije ponude, kao npr. sa ili bez stolarije, sa ili bez krovnog pokrivača itd.)
- Kada je sve precizirano u gore navedenom smislu, pristupa sa izradi i potpisivanju usklađenoga ugovora, a u kome se preciziraju svi bitni detalji kao što su vrednost predmeta ugovora, način plaćanja, rokovi izgradnje, prava i obaveze kupca i izvođača
- Posle potpisanog ugovora pristupa se izradi projekta, a prema dogovorenom idejnom rešenju
- Proizvode se svi elementi koji su predviđeni proektom za određeni objekat
- Vrši se transport i montaža na licu mesta i to na unapred, prema projektu, pripremljenim temeljima.